Mobiel werken wordt door steeds meer bedrijven aangemoedigd. Efficiency, kostenbesparing en gezonde en gelukkige medewerkers worden genoemd als de grote voordelen. Maar het brengt ook risico’s met zich mee voor de veiligheid van uw bedrijfsdata. Want als bedrijfsdocumenten worden geopend en zelfs opgeslagen op allerlei mobiele apparaten, wie is dan verantwoordelijk voor de beveiliging ervan? De IT-manager? Of de medewerker zelf? En hoe veilig is dat eigenlijk? Wulfert Hop, technisch directeur van cloudleverancier OfficeBox, kan het niet genoeg benadrukken: “Wees je als bedrijf bewust van de risico’s. En ontwikkel beleid voor het gebruik van mobiele apparaten.”

Risico’s

Het klinkt heel aantrekkelijk, je medewerkers gewoon op hun eigen laptop en smartphone laten flexwerken. Maar er kleven wel degelijk risico’s aan. “Medewerkers zelf verantwoordelijk maken voor de beveiliging van hun apparatuur is meestal onverstandig. Een pincode en een goede virusscanner kan iedereen nog wel bedenken, maar hoe ga je om met bijvoorbeeld onveilig internet?” Wulfert noemt als voorbeeld dit filmpje van het NPO-programma ‘Hunted’. “Stel, ik ga werken in een café. Met mijn supergoed beveiligde laptop of telefoon maak ik contact met internet via hun WiFi. Hoe hebben zij dat ingericht, hebben ze het goed beveiligd? Dat weet ik dus niet op het moment dat ik inlog.” En dan is er met al die mobiele apparaten ook nog het gevaar van verlies of diefstal. “Je kunt nog zo goed op je spulletjes letten en ze niet onbeheerd achterlaten, een zakkenroller is soms gehaaider dan je denkt. En als er dan toevallig bedrijfsdocumenten op je telefoon stonden kan dat tot vervelende situaties leiden”.

Ontwikkel securitybeleid

Maar hoe hou je je bedrijfsgegevens nog veilig met al die, deels onbekende, risicofactoren? Een rondje op internet levert een paar handige checklistjes op, zoals bijvoorbeeld die van Kaspersky, ‘Tips voor een veilig gebruik van een openbaar WiFi-netwerk’. Voor een waterdichte analyse is het echter verstandiger om een specialist in te schakelen. “We merken dat bedrijven zich steeds beter bewust worden van de noodzaak van goed security-beleid. Vanuit onze expertise hebben we een uitstekend beeld van alle mogelijke risico’s en ontwikkelen we voor klanten vaak ook laptopbeleid bijvoorbeeld, of procedures over hoe om te gaan met mobiele telefoons.”

OfficeBox en veiligheid

En hoe scoren de OfficeBox-producten, qua veiligheid? “Werken in je bedrijfscloud is voor OfficeBox-gebruikers sowieso altijd veilig, zelfs als je dat met een onveilige verbinding doet, want wij maken gebruik van VPN. Daarmee is alles zo sterk versleuteld, dat geen hacker er wijs uit wordt.” En met de producten van OfficeBox is het in principe niet nodig om documenten op je eigen apparaat op te slaan, maar ook daar is OfficeBox op voorbereid. “Mobiele apparaten kunnen we eenvoudig voorzien van wat software, waarmee ze ‘in het domein gehangen worden’,” aldus Wulfert. “Dat houdt in dat onze helpdesk op afstand toegang heeft tot het apparaat, mocht dat nodig zijn. Als iemand zijn tablet met werkdocumenten bijvoorbeeld in de trein laat liggen, of zijn mobiele telefoon wordt gestolen, dan kunnen we op verzoek de data wissen. We merken dat dat een hele opluchting is voor klanten die zoiets overkomt.” Ook het nieuwste OfficeBox-product, Lokaal Support, past binnen het security-gericht denken. “De apparatuur die via Lokaal Support aan klanten wordt geleverd, is volledig dichtgetimmerd. De nieuwste virusscanners, versleutelde data-uitwisseling, de eindgebruiker kan er zelfs niets zelf op installeren zonder autorisatie van de helpdesk. Zo maken we werken in de cloud zo veilig mogelijk.”

Conclusie

“Risico’s zijn helaas niet helemaal uit te sluiten, dat geldt voor mobiel werken net zo goed als voor inbraak of brand,” concludeert Wulfert. “Maar het is wel belangrijk om je ervan bewust te zijn. Zodat je het met goed security-beleid en –procedures, liefst met een driedubbel vangnet, voor inbrekers zó ontzettend ingewikkeld maakt dat ze liever een deurtje verder gaan.”

[draad_question user=’11’ title=’Heeft u een vraag over dit artikel?’ show_form=’true’ button_title=’Ja, ik wil graag iets vragen!’ other_content=” custom_class=”]

Share This
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren