Wat is Microsoft OneNote?

door | Microsoft 365

Microsoft OneNote is een digitaal notitieblok ontwikkeld door Microsoft. Het stelt je in staat om informatie vast te leggen, te organiseren en te delen in digitale vorm. OneNote is beschikbaar als een op zichzelf staande applicatie voor verschillende platforms, waaronder Windows, macOS, iOS en Android, en is ook geïntegreerd in de Microsoft Office-suite.

Microsoft OneNote

Wat kun je met OneNote?

Notities maken: OneNote biedt verschillende tools om notities te maken. Je kunt typen, tekenen of afbeeldingen en andere media in je notities invoegen. Er is ook een vrijformaat canvas waarmee je je notities overal op de pagina kunt plaatsen, zodat je de inhoud kunt organiseren op een manier die voor jou logisch is.

Notitieboeken: In OneNote organiseer je je notities in notitieboeken. Elk notitieboek bevat secties en elke sectie bevat pagina’s. Deze hiërarchische structuur helpt je om je notities goed georganiseerd te houden. 

Pagina’s en Secties: Binnen een notitieboek kun je verschillende secties maken om je inhoud te organiseren. Elke sectie kan meerdere pagina’s hebben. Deze structuur is flexibel en kan worden aangepast aan jouw behoeften.

Labels: OneNote stelt je in staat om labels aan je notities toe te voegen om ze gemakkelijk te vinden en te categoriseren. Je kunt labels gebruiken voor taken, belangrijke informatie, vragen en meer. 

Zoeken: OneNote heeft een krachtige zoekfunctie waarmee je specifieke inhoud binnen je notitieboeken snel kunt vinden. Het kan zoeken in handgeschreven notities, getypte tekst en zelfs tekst in afbeeldingen.

Synchronisatie en Samenwerking: OneNote is ontworpen voor samenwerking. Notities worden automatisch opgeslagen en gesynchroniseerd met de cloud (als je OneDrive of een andere cloudservice gebruikt), zodat je toegang hebt tot je notities vanaf verschillende apparaten. Je kunt ook notitieboeken delen met anderen, zodat je samen in realtime kunt bewerken.

Integratie: OneNote integreert met andere Microsoft Office-toepassingen. Je kunt eenvoudig Excel-spreadsheets, Word-documenten en PowerPoint-presentaties in je notities invoegen.

Ondersteuning voor inkt: OneNote ondersteunt digitale inkt, wat betekent dat je een stylus of aanraakinvoer kunt gebruiken om te schrijven of te tekenen op je notities. Deze functie is bijzonder handig voor gebruikers met apparaten met aanraakscherm of tablets.

Over het algemeen is Microsoft OneNote een veelzijdige en functierijke toepassing die geschikt is voor verschillende notitiestijlen en voorkeuren. Het is geschikt voor persoonlijk gebruik, evenals voor teamwerk en projectbeheer.

Tips om meer uit OneNote te halen

Audio-opnamen koppelen aan notities:

Tijdens vergaderingen of lezingen kun je audio-opnamen maken die automatisch worden gekoppeld aan je geschreven notities. Dit is handig als je later wilt teruggaan en luisteren naar wat er op dat moment werd besproken.

Wiskundige formules invoegen:

OneNote heeft ingebouwde ondersteuning voor het invoegen van wiskundige formules. Gebruik de LaTeX-notatie om eenvoudig complexe wiskundige vergelijkingen toe te voegen aan je notities.

Documenten scannen:

Met de mobiele app van OneNote kun je foto’s van documenten maken en deze omzetten naar doorzoekbare tekst. Dit is handig voor het digitaliseren van papieren documenten en het snel vinden van specifieke informatie.

Informatie extraheren van afbeeldingen:

Je kunt tekst in afbeeldingen selecteren en kopiëren. Hierdoor kun je informatie van foto’s of gescande documenten extraheren en bewerken als reguliere tekst.

Virtueel witbord:

Gebruik OneNote als een virtueel witbord tijdens presentaties of brainstormsessies. Met de inktfuncties kun je tekeningen en notities maken, en deel de notities met anderen in realtime.

Vormherkenning:

 Als je handgeschreven vormen tekent, zal OneNote deze automatisch herkennen en verbeteren. Dit is handig als je snel diagrammen of stroomdiagrammen wilt maken.

Maak een agenda met sjablonen:

Gebruik sjablonen om snel een gestructureerde agenda te maken voor vergaderingen of projectplanning. OneNote biedt verschillende ingebouwde sjablonen die je kunt aanpassen.

Quick Notes gebruiken (Windows):

Gebruik de sneltoets “Windows + N” om snel een Quick Note te openen, zelfs als OneNote niet actief is. Dit is handig om snel gedachten vast te leggen zonder je workflow te onderbreken.

Gebruik de Outlook-integratie:

Je kunt e-mails van Outlook rechtstreeks naar OneNote sturen. Dit is handig als je belangrijke informatie uit e-mails wilt organiseren en bewaren in je notities.

Voorvertoning van Office-documenten:

Voeg Office-documenten toe aan je notities en bekijk ze direct in OneNote zonder de toepassing te verlaten. Dit is handig voor het snel bekijken van bijlagen en bestanden.

Experimenteer met deze tips en ontdek welke het beste passen bij je specifieke workflow en notitiebehoeften. OneNote biedt veel functionaliteiten, en het verkennen van deze functies kan je helpen om het meeste uit de applicatie te halen.

OneNote Templates

OneNote biedt verschillende templates (sjablonen) die je kunt gebruiken om snel gestructureerde notities te maken voor specifieke doeleinden. Hier zijn enkele veelgebruikte sjablonen in OneNote:

Vergadering Notulen:

Maak gestructureerde notulen met secties voor agenda, aanwezigen, actiepunten en opmerkingen.

Projectplanning:

Gebruik een sjabloon voor projectplanning met secties voor takenlijsten, doelen, deadlines en mijlpalen.

To-Do Lijst:

Een eenvoudig sjabloon om een to-do lijst te maken met secties voor taken, prioriteiten en voltooiingsstatus.

Budgettering:

Houd je financiën bij met een sjabloon voor budgettering, inclusief secties voor inkomsten, uitgaven, en financiële doelen.

Brainstorm:

Stimuleer creativiteit met een sjabloon voor Brainstormen, waarin je snel ideeën kunt vastleggen en organiseren.

Om toegang te krijgen tot sjablonen in OneNote, kun je het volgende doen (let op dat de exacte stappen kunnen variëren afhankelijk van je apparaat en versie van OneNote):

  • Open OneNote.
  • Klik op “Bestand” en selecteer “Nieuw.”
  • Blader door de beschikbare sjablonen of zoek naar een specifiek sjabloon in de zoekbalk.

Je kunt ook online sjablonen vinden en deze importeren in OneNote. Microsoft biedt een sjablonengalerij op hun officiële website, waar je verschillende sjablonen kunt downloaden en aanpassen naar wens.

Microsoft 365

Nieuws Berichten

Microsoft SharePoint: wat is het en wat kun je ermee?

Microsoft SharePoint: wat is het en wat kun je ermee?

Je zal de term SharePoint vast al wel eens hebben gehoord. Steeds meer organisaties werken namelijk met Microsoft SharePoint. Maar wat is SharePoint eigenlijk? En wat kan je ermee doen? Dat lees je in dit artikel!

MijnOfficebox, het portaal voor onze klanten!

MijnOfficebox, het portaal voor onze klanten!

Zodra je klant bent bij Officebox, dan kun je gebruik maken van ons klantportaal “MijnOfficebox”. Een handig en fijn selfservice portaal. In dit portaal kun je veel zaken zelf direct regelen. Hoe kom je in het portaal en wat kun je allemaal doen? Dat lees je hieronder.

Share This