De schijf van vijf voor een veilige ICT-omgeving

door | Beveiliging, Officebox Nieuws

In de huidige digitale wereld is het waarborgen van de veiligheid van jouw informatie en gegevens van cruciaal belang. Cyberdreigingen en aanvallen komen steeds vaker voor, waardoor het noodzakelijk is om proactieve maatregelen te nemen om gegevens van jouw organisatie te beschermen. Een effectieve aanpak van veilige ICT vereist een benadering, waarbij verschillende aspecten van beveiliging worden aangepakt. In dit artikel presenteren we de "Schijf van vijf voor veilige ICT", waarin vijf belangrijke elementen worden belicht die essentieel zijn voor het waarborgen van een veilige digitale omgeving.

De schijf van vijf

Schijf 1: De gebruiker

De eerste schijf van de “Schijf van vijf” draait om de gebruiker zelf. Gebruikersbewustzijn op het gebied van cybersecurity is van vitaal belang. Het bieden van training en educatie aan gebruikers over de risico’s en best practices op het gebied van cybersecurity is een essentieel onderdeel van een veilige ICT-strategie. Door gebruikers bewust te maken van de meest voorkomende bedreigingen, zoals phishing-aanvallen en social engineering, kunnen ze leren hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen en vermijden. Dit vergroot de algehele weerbaarheid van het systeem en vermindert de kans op succesvolle aanvallen. Officebox biedt hiervoor een Cyber security training aan, in dit artikel lees je hier meer over.

Schijf 2: End-point protection

De tweede schijf focust op end-point protection, wat verwijst naar de beveiliging van individuele apparaten, zoals computers, laptops, smartphones en tablets. Het installeren en regelmatig bijwerken van betrouwbare antivirussoftware en firewalls op alle apparaten is van cruciaal belang. Deze beschermende maatregelen verminderen de kwetsbaarheid voor malware, spyware en andere schadelijke programma’s die gegevens kunnen stelen of apparaten kunnen compromitteren. Daarnaast is het up-to-date houden van je apparaat van belang om de beveiliging te garanderen.

Schijf 3: Twee-factor authenticatie

Om de beveiliging van accounts te versterken, is het implementeren van twee-factor authenticatie (2FA) essentieel. 2FA vereist naast een wachtwoord een extra verificatiestap, zoals een eenmalige toegangscode die naar een mobiel apparaat wordt gestuurd. Dit zorgt ervoor dat zelfs als een wachtwoord wordt gecompromitteerd, een aanvaller geen toegang heeft tot het account zonder de tweede verificatiestap te voltooien. Het implementeren van 2FA vermindert het risico op ongeoorloofde toegang tot gevoelige gegevens aanzienlijk. Officebox maakt gebruik van de twee-factor authenticatie van DUO. In dit artikel lees je hier meer over.

Schijf 4: Back-up

De vierde schijf benadrukt het belang van regelmatige back-ups. Het maken van kopieën van belangrijke gegevens en het opslaan ervan op externe locaties of in de cloud is van cruciaal belang. In het geval van een gegevensverlies, zoals door een ransomware-aanval of hardwarestoring, kunnen back-ups worden gebruikt om de verloren gegevens te herstellen. Het implementeren van een betrouwbare back-upstrategie helpt jouw organisatie om snel te herstellen van dergelijke incidenten en minimaliseert de impact. Officebox maakt regelmatig back-ups van de serveromgeving. Voor de gegevens binnen Microsoft 365 (Outlook, Teams, OneDrive en SharePoint) maakt Officebox gebruik van Barracuda back-up. In dit artikel lees je hier meer over.

Schijf 5: Voorwaardelijke toegang via Microsoft

De laatste schijf van de “Schijf van vijf” richt zich op voorwaardelijke toegang via Microsoft. Officebox zet moderne technologieën in voor het instellen van voorwaardelijke toegang tot bedrijfsmiddelen en gegevens. Dit betekent dat toegang tot informatie alleen wordt verleend wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan, zoals het gebruik van specifieke apparaten of het zich bevinden op een vertrouwd netwerk. Door voorwaardelijke toegang in te stellen, kunnen wij de beveiliging van jouw gegevens aanzienlijk versterken en de kans op ongeautoriseerde toegang minimaliseren.

Wil je weten wat Officebox voor jouw organisatie kan betekenen op het gebied van ICT-beveiliging? Neem contact met ons op!

Beveiliging

Nieuwsberichten

Verhoogde Cybersecurity: Awareness Training

Verhoogde Cybersecurity: Awareness Training

Trainen tegen cybercriminaliteit Barracuda: jouw partner in cyber security Barracuda is een toonaangevende naam op het gebied van cyber security, die een breed scala aan...

Share This