Power BI voor Beginners: Wat Is Power BI? Hoe werkt het?

door | Officebox 365 | 0 Reacties

Power BI is een eenvoudige manier om interactieve dashboards te maken voor Excel, PowerPoint, Word en andere Office-toepassingen. Het is gratis (zonder premium functies) en beschikbaar op Windows, Mac, iOS, Android en webbrowsers.

Microsoft Power BI

Wat is Power BI?

Power BI is een BI-oplossing (Business Intelligence) waarmee gebruikers snel en eenvoudig gegevens kunnen verkennen, analyseren en delen op meerdere apparaten. Het biedt een krachtige interface voor het maken van rapporten en dashboards met live visuals, grafieken, kaarten en meer.

Hoe werkt het? (Wat kan ik ermee?)

Power BI kan op drie verschillende manieren worden gebruikt: als een onlinedienst, als een desktoptoepassing of als een mobiele app. Met de onlinedienst heb je toegang tot de gegevens via een webbrowser. Met de desktopversie kun je Power BI op de computer installeren en verbinding maken met jouw gegevensbronnen. En met de mobiele app kun je jouw gegevens bekijken op elk apparaat met een webbrowser.

Visualisatie tools

Naast het kunnen visualiseren van gegevens, bevat Power BI ook andere functies zoals dashboards, rapporten en scorecards. Een dashboard is een verzameling diagrammen en grafieken die belangrijke statistieken over jouw bedrijf weergeven. Rapporten zijn vergelijkbaar met spreadsheets, behalve dat ze meerdere tabellen en berekeningen bevatten. Scorecards worden gebruikt om de voortgang in de richting van doelen bij te houden.

Gegevensbronnen

Power BI gebruikt twee belangrijke gegevensbronnen: Excel-bestanden en SQL Serverdatabase. Excel-bestanden zijn eenvoudig te importeren in Power BI omdat het gewoon.xlsx bestanden zijn. Voor het rechtstreeks importeren van gegevens uit een SQL-database zijn kun je ervoor kiezen om dit op twee manieren te doen:

  1. Je kunt eerst de gegevens downloaden naar een CSV-bestand en deze vervolgens uploaden naar Power BI. Ten slotte moet je de gegevensbron verbinden met de gegevensset. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kun je de gegevens in Power BI gebruiken.
  2. Het is eveneens mogelijk om direct verbinding te maken leggen met de SQL-database om de data te importeren in Power BI

Verbinding maken met gegevens

Als je verbinding wilt maken met een gegevensbron, klikt je op ‘Nieuw’ in de linkerbovenhoek van het scherm. Selecteer het type gegevensbron dat je wilt toevoegen (Excel of SQL). Klik op “Volgende” om door te gaan. Selecteer in het volgende venster de locatie waar je het CSV-bestand hebt opgeslagen (Of voer de inloggegevens in van de SQL-Database). Klik op “OK” wanneer je klaar bent. Nu kun je beginnen met het analyseren van de gegevens!

Let op dat via de webbrowser geen directe verbinding gelegd kan worden naar een SQL-Database. De gegevens moeten dan geëxporteerd worden naar een CSV-bestand en vervolgens moet de Excel data vooralsnog geplakt worden.

Power BI gegevens importeren met SQL - Excel of andere gegevensbron

Microsoft 365

Nieuws Berichten

MijnOfficebox, het portaal voor onze klanten!

MijnOfficebox, het portaal voor onze klanten!

Zodra je klant bent bij Officebox, dan kun je gebruik maken van ons klantportaal “MijnOfficebox”. Een handig en fijn selfservice portaal. In dit portaal kun je veel zaken zelf direct regelen. Hoe kom je in het portaal en wat kun je allemaal doen? Dat lees je hieronder.

Handige Microsoft Outlook Tips

Handige Microsoft Outlook Tips

Microsoft Outlook één van de meest gebruikte mail applicatie is, wordt er lang niet alles uit gehaald wat erin zit. Met behulp van deze tips helpen we je om een aantal functies te gebruiken die Microsoft Outlook heeft te bieden.

Share This
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren