Wees voorzichtig met e-mail en het openen van bijlagen

door | Het Nieuwe Werken | 0 Reacties

E-mail lezen is voor OfficeBox-gebruikers doorgaans erg veilig dankzij onze anti-spamoplossing van F-secure. Verdachte afzenders worden geblokkeerd en attachments die uitvoerbare bestandstypen bevatten – zoals .exe, .com, .dll, .hta, .js, .msi, .msp, .msc, .pif, .reg, .scr, .url, .vb, .vbs, .docm – worden automatisch verwijderd.
Toch is het verstandig om goed op te blijven letten. Momenteel circuleert er namelijk een mail met genummerde PDF-bestanden, welke schadelijke macro’s bevatten. Een goed moment om weer even op een rijtje te zetten waar u op moet letten. Hoe herkent u schadelijke mail of bijlagen 1. De afzender Ontvangt u bestanden van iemand die u niet kent, of van een vreemd e-mailadres, dan is het verstandig om deze niet te openen. Wees ook voorzichtig met onverwachte bestanden van bekende afzenders. Bent u gewend in het Nederlands met elkaar te communiceren en ontvangt u opeens een Engelstalige mail, of hebben de bestanden een ongewone naam, neemt u dan eerst contact op met de verzender. Kijk ook kritisch naar de spelling van het verzendadres, soms is het bijna niet te onderscheiden van een bekend adres (bijv. @abnambro.nl.) 2. De mail zelf Taalfouten en vreemde zinsconstructies zijn doorgaans een aanwijzing voor risicomails. Wordt er gesproken over dingen waar u niet van op de hoogte bent, bijvoorbeeld openstaande bedragen of een verzonden pakket dat u niet verwacht, click dan nooit op een link in het e-mailbericht en open nooit bijlagen waar voor meer informatie naar verwezen wordt. Neem bij twijfel contact op met de afzender. 3. Bestanden in de bijlage Wees voorzichtig met bestanden met onverwachte namen, willekeurige combinaties van cijfers en letters of buitenlandse namen. Krijgt u een waarschuwing van uw lokale virusscanner, neem deze dan altijd serieus. Uitvoerbare bestandstypen worden door OfficeBox standaard verwijderd, maar wees ook bedacht op macro’s. Dit zijn geautomatiseerde taken die uw programma opdracht geven bepaalde handelingen uit te voeren. Bij Microsoft-programma’s herkent u de macro’s door een m achter het bestandstype: .docm, .pptm, .xlsm. Verwacht u geen macro’s in een bijlage, neemt u dan eerst contact op met de afzender. Bij twijfel: bel de OfficeBox-helpdesk Twijfelt u, vertrouwt u een mail of afzender niet of krijgt u een melding van uw lokale virusscanner? Neemt u dan gerust contact op met onze helpdesk op tel. 088 118 3200. We helpen u graag.

Officebox

Nieuwsberichten

Share This
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren