Wachtwoord vergeten …? Wat nu?

door | OfficeBox Nieuws | 0 Reacties

Je komt terug van vakantie, je wilt inloggen in het systeem, maar je bent je wachtwoord vergeten! Wat nu? Het komt regelmatig voor dat een wachtwoord is vergeten of verlopen na een welverdiende vakantie! Logisch, want je bent met hele andere dingen bezig tijdens je vakantie! Je pakt vervolgens de telefoon en belt Officebox met de vraag om het wachtwoord te herstellen. Kan dat? Mag dat? En wat zijn de mogelijkheden om het wachtwoord te herstellen?

Bellen om het wachtwoord te wijzigen, kan dat?

Wij krijgen regelmatig telefoontjes met de vraag of een wachtwoord gewijzigd kan worden. Uiteraard zijn er regels waaraan wij ons moeten houden i.v.m. ISO27001, beveiliging en privacy.  Volgens de regels wijzigen wij alleen een wachtwoord per telefoon wanneer Multi Factor Authenticatie (MFA) is ingeschakeld en het telefoonnummer bij Officebox is geregistreerd. Is dat niet het geval dan kunnen we het wachtwoord niet op deze manier herstellen, omdat we geen verificaties kunnen doen. Er zijn wel andere mogelijkheden om het wachtwoord te wijzigen die we hieronder uitleggen.

Wachtwoord herstellen via de Website

Als je het oude wachtwoord nog weet dan kun je deze, vrij simpel, herstellen via onze website. Ga naar www.officebox.nl en klik op de link Login. Voer vervolgens alleen je gebruikersnaam in en je ziet vrij snel een knop “wachtwoord wijzigen”. Volg de instructies op het scherm om het wachtwoord te wijzigen.

Wachtwoord herstellen door een Sleutelgebruiker

Als het wijzigen van een wachtwoord via de website niet werkt dan is er nog een mogelijkheid om het wachtwoord te laten herstellen door een sleutelgebruiker. (Sleutelgebruiker is meestal iemand van de directie, management of beide.) De sleutelgebruiker kan inloggen via “mijnOfficebox”, klik op accountbeheer en vervolgens gaat hij of zij naar de gebruiker waarvan het wachtwoord moet worden hersteld. Klik bovenaan op wachtwoord resetten en er zal automatisch een nieuw wachtwoord worden gemaakt. Het wachtwoord kan, na het inloggen, ook direct worden aangepast in Officebox of via de website.

Supportcode om wachtwoord te herstellen

Voordat een sleutelgebruiker zelf op vakantie gaat kan hij of zij een supportcode aanmaken via Mijn Officebox. Supportcodes zijn codes waaraan specifieke instructies zijn verbonden voor specifieke personen of leveranciers. Wij vragen om de supportcode en voeren deze in via ons systeem om de instructie vervolgens uit te voeren. In zo’n supportcode kan een Sleutelgebruiker tijdelijk iemand de toestemming geven om via Officebox het wachtwoord te laten wijzigen. Wij zullen vervolgens het wachtwoord per mail communiceren naar de persoon die de sleutelgebruiker heeft doorgegeven. Let goed op! Schrijf de supportcode goed op. Wij kunnen de instructies en de codes niet zien als de supportcode fout is.

Wachtwoord Wijzigen werkt niet

Wij hanteren een protocol waarbij oude wachtwoorden niet voor een tweede keer gebruikt mogen worden. Het wachtwoord dat je wijzigt, zal moeten voldoen aan regels zoals minimaal 1 hoofdletter, kleine letters, cijfers, tekens en een minimale lengte. Veel mensen gebruiken slechts een paar wachtwoorden en gebruiken deze voor meerdere websites. Onveilig als je bedenkt dat er nieuwsberichten zijn waarbij grote socialmediaplatformen gehackt zijn en daarbij je wachtwoorden kan zijn gelekt. Bekijk deze website waarbij je kunt controleren of je wachtwoord nog veilig is. Gebruik daarom voor elk account een ander wachtwoord die complex genoeg en niet snel te achterhalen is.

Hoe bedenk je een goed Wachtwoord?

Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken. We raden in ieder geval af om gebruik te maken van een bekende naam, straatnaam, naam van de kinderen of geboortedatum. Je kunt bijvoorbeeld de naam van je favoriete boek omzetten in een combinatie van letters, cijfers en tekens, zodat je de naam nog wel herkent. Simpel voorbeeld voor het boek: Good to Great zou als wachtwoord kunnen worden: g0oD2Gr3@t! Mocht dat nog steeds te ingewikkeld zijn dan is er nog een mogelijkheid om een wachtwoordmanager te gebruiken die een wachtwoord voor je aan kan maken en waar je ze kunt opslaan. Je onthoudt maar 1 wachtwoord die toegang geeft tot de andere wachtwoorden en/of je automatisch laten inloggen bij de website waarvan het wachtwoord is opgeslagen. Let erop dat je bij het gebruik van wachtwoordmanagers je de PC niet onbeheerd achterlaat, zodat anderen bij je wachtwoorden kunnen.

Wil je de beveiliging echt goed op orde hebben dan is Multi Factor Authenticatie nog steeds de beste methode, In dit artikel vertellen we meer over Multi Factor Authenticatie (MFA). Door de combinatie van verschillende authenticatiemethoden profiteer je gegarandeerd van het allerhoogste beveiligingsniveau voor je bedrijfsdata.

Officebox

Nieuwsberichten

Share This
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren