Ben je gehackt? Check het hier!

door | OfficeBox Nieuws | 0 Reacties

Niet schrikken! In dit artikel beschrijven we hoe je erachter kunt komen of je wachtwoord of persoonlijke gegevens zijn gehackt. Deze gegevens zijn vaak achterhaald bij bedrijven waar ooit een datalek is geweest zoals in dit artikel is te lezen. We zullen je tips geven wat je kunt doen als je accountgegevens of wachtwoord is gehackt en hoe je ervoor zorgt dat je sterke wachtwoorden op een veilige manier bewaard. Dus niet in een Outlook concept mail, Excel bestand of Word document waar alle wachtwoorden in staan. In dit artikel is tevens te lezen wat wij doen aan de beveiliging van onze online-werkplekken en lokale werkplekken waarop Officebox 365 is geïnstalleerd.

Security Nieuws

 

Hoe kom ik erachter dat ik gehackt ben?

Let op! Er zijn websites die geld vragen om jou te laten weten of je bent gehackt of niet. Trap daar niet in! Je kunt namelijk eenvoudig controleren of jouw accountgegevens of wachtwoorden zijn achterhaald bij de gratis website have i been pwnd?”. De database die daar wordt onderhouden bevat op dit moment 11,607,212,404 gelekte accountgegevens. Je komt erachter of je gegevens gehackt zijn door je e-mailadres of je telefoonnummer in te voeren. Let wel bij het invoeren van je telefoonnummer dat je de internationale schrijfwijze gebruikt (+31612345678).

Hoe zijn gegevens gehackt?

Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor gegevens gehackt kunnen zijn. Denk daarbij aan malware zoals Emotet of d.m.v. valse phishing e-mails van Microsoft of andere bedrijven. Er zijn ook veel bedrijven waaronder LinkedIn en Facebook die in het verleden de beveiliging helaas niet op orde hadden en waardoor gegevens zijn gelekt.

Ik ben gehackt! Wat nu?

Allereerst raden we je aan om direct je wachtwoorden te wijzigen bij de bedrijven die op de website “have i been pwnd?” vermeld worden. Ook raden we je aan om bij “have i been pwnd?” te controleren welk wachtwoord is gelekt. Pas vervolgens het betreffende wachtwoord overal aan waar je deze hebt gebruikt. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende online dienstverleners. Voorkom dat je weer gehackt wordt door gebruik te maken van Multi Factor Authenticatie. Deze mogelijkheid wordt inmiddels door vrijwel alle online dienstverleners aangeboden.

Wat kan iemand met mijn gegevens doen?

Afhankelijk welke informatie is achterhaald kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld een mail sturen vanuit jouw naam. Het email adres kan ook gebruikt worden om dreigmailtjes te sturen. Dreigementen kunnen bestaan uit gijzeling van de computer of beeldmateriaal dat vrijgegeven zal worden wanneer er geen bitcoins worden overgemaakt. Wij proberen dit soort mailtjes zoveel mogelijk af te vangen m.b.v. een SPF check en een spamfilter omgeving. Deze omgeving zorgt er ook voor dat virussen, spyware, malware e.d. worden afgevangen. Toch wil er nog wel eens een mailtje doorkomen die je zelf als spam kunt markeren in ons spamfilter systeem. Vertrouw je het niet of heb je vragen dat staan wij natuurlijk altijd voor je klaar!

Wat zijn wachtwoordmanagers?

Verschillende wachtwoorden voor zoveel verschillende onlinediensten zijn niet te onthouden. We zien vaak dat deze wachtwoorden worden opgeslagen als concept mail in Outlook, in een MS Word document, Notepad of in een Excel document. Doe dit anders!

Zakelijk wachtwoorden opslaan:

Sla je zakelijke wachtwoorden op in een wachtwoordmanager zoals KeePass. Keepass is met een paar drukken op de knop geïnstalleerd. De inloggegevens worden versleuteld opgeslagen in een database die je kunt opslaan in OneDrive, andere clouddiensten of in Officebox. Vogel vervolgens even uit hoe het werkt waarna je stukken beter bent beveiligd. Je kunt wachtwoorden alleen synchroniseren met andere apparaten als je ze opslaat via een clouddienst naar keuze.

Privé wachtwoorden opslaan

Wil je privé wachtwoorden opslaan dan is het aan te raden om gebruik te maken van andere wachtwoordmanagers die je vervolgens lokaal en/of op de mobiele telefoon kunt installeren.

De meeste wachtwoordmanagers genereren automatisch wachtwoorden zodat jij daar niet over na hoeft te denken. Je moet natuurlijk wel zelf een wachtwoord bedenken om toegang te krijgen tot het programma zelf.

Wachtwoorden opslaan in Browser

Het voordeel van wachtwoorden opslaan in een browser zoals Chrome, Edge of Firefox is natuurlijk ook een optie. Het voordeel bij bijvoorbeeld Chrome is dat deze gesynchroniseerd wordt over andere Chromebrowsers waar je bent ingelogd. Pas dan wel op dat je niet inlogt op onbekende apparaten zodat iedereen bij je wachtwoorden kan. Tevens is het mogelijk om via browsers de wachtwoorden te scannen en analyseren op sterkte. Zo weet je altijd wanneer een wachtwoord sterk genoeg is of juist niet.

Officebox Nieuws

Overige Nieuws Berichten

Wat is een 088 nummer? En 088 nummer aanvragen

Wat is een 088 nummer? En 088 nummer aanvragen

Wat is een 088 nummer en hoe kun je een 088 nummer aanvragen. Lees de voordelen en voorwaarden van een 088 bedrijfsnummer en hoe Officebox het nummer op een slimme manier...

Bellen via Wifi en 5G met Bria VoIP Telefoon

Bellen via Wifi en 5G met Bria VoIP Telefoon

Maak kennis met onze nieuwe softphone en mobiele telefoon App oplossing die op alle besturingssystemen geïnstalleerd kan worden! Flexwerken wordt hierdoor nog eenvoudiger en beter gemaakt.

ISDN 15/20/30 stopt – Stap over op VoIP

ISDN 15/20/30 stopt – Stap over op VoIP

Vorig jaar en eerder dit jaar hebben ISDN 1 en ISDN 2 al plaats gemaakt voor VoIP. ISDN 15/20/30 stopt volgend jaar per 1 oktober 2021 en zal dan ook volledig worden vervangen door VoIP. Stap over van ISDN naar VoIP van Officebox […]

Share This
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren